Ансамблите „Тракия”, „Пирин“ и „Странджа“ с общ спектакъл във Варна и Бургас

ПФА Странджа
30 март, 2023

Ансамблите „Тракия”, „Пирин“ и „Странджа“ с общ спектакъл във Варна и Бургас – “Танците на бълагарина“!

Събитията са в почит към проф. Кирил Дженев ще се състоят на 9 и 10 юни 2023 г. в летните театри на морските градове.

„Танците на българина“ е мотото на спектаклите, които ще съберат в едно ансамблите „Тракия“, „Пирин“ и „Странджа“. На 9 и 10 юни 2023 г. (петък и събота) във Варна и Бургас най-добрите български народни танцьори, певци и музиканти ще излязат на сцената в почит към проф. Кирил Дженев – един от основоположниците на сценичната фолклорна хореография у нас.

Най-добрите български фолклорни танцьори ще изпълнят знакови танци по хореография на професор Кирил Дженев в чест на 100 години от рождението му. Професор Дженев /1922 – 2006/ е създател на над сто танцови произведения, като творчеството му става фактор, който влияе върху изкуството на неговите съвременници и последователи. Кирил Дженев е хореограф в Държавния ансамбъл за народни песни и танци – София още от неговото основаване през 1951 г., а през 1970 г. става хореограф в Ансамбъл „Пирин“ – Благоевград. Най-яркото му дело е създаването на Държавен фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив през 1974 г. Паралелно с хореографската си дейност проф. Дженев се занимава и с научна работа. Издава сборника „Български сценични танци“, участва като съавтор в написването на „Терминология на българската хореография“, „Теория за строежа на движенията“ и „Универсален танцопис“. Автор е на учебника „Кинетография“ или Танцова партитура – новаторска система за описване на танцовите движения на цялото тяло върху петолиние, успоредно с нотописа. Проф. Кирил Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България. Преподава в Държавното хореографско училище още от създаването му. През 1974 г. полага началото на специалността „Хореографска режисура“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство град Пловдив.

Спектаклите „Танците на българина“ ще представят класически образци на фолклорната ни школа – от танца, през музиката и вокалното майсторство до красивите и пищни костюми.

Спектаклите „Танците на българина“ ще се проведат на 9 и 10 юни 2023 г. (петък и събота). в летните театри на Варна и Бургас от 19.30 часа.

При закупуване на 6 и повече билета от всяка ценова категория, се дава отстъпка от 5 лв върху цената на всеки един билет. Децата до 7 години влизат безплатно, но без право на седящо място.

Повече за спектакъла във Варна: https://fb.me/e/D1KgWMq2

Билети Варна: https://www.eventim.bg/…/tancite-na-blgarina…/event.html и касата на ФКЦ-Варна и на fccvarna.bg/

Повече за спектакъла в Бургас: https://fb.me/e/UbLwjE6G

Билети Бургас: https://www.eventim.bg/…/tancite-na-blgarina…/event.html и каса “Арт ателие” в центъра на града.