Ансамбъл „Странджа“ на димитровградска сцена

ПФА Странджа
14 ноември, 2022

ПФА „Странджа“ от Бургас ще гостува тази вечер на димитровградска сцена. Концертът е от 20.30 ч. на централния площад „България“ и е част от програмата на 75-годишнината на града.

Близо 50 музиканти, певци и танцьори от ансамбъла участват в него с уникални хореографии.

Ансамбълът е изнесъл над 6000 концерта у нас и в чужбина. Гастролирал е с успех в САЩ, Белгия, Индия, Унгария, Франция, Македония, Германия, Словакия, Полша, Чехия, Гърция, Турция, Австрия и редица други страни.

Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ е създаден през 1965 година с цел издирване, съхранение, обработка и популяризиране на музикалния, песенен, танцов и словесен фолклор от Югоизточна България. Включва три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав.В репертоара му са включени десетки постановки, хорови, солови и оркестрови произведения от всички етнографски области.

Главен художествен ръководител е Марио Егов, диригент на ансамбъла – Любен Касабов, диригент на оркестъра – Николай Чапкънов, хореограф – Михо Атанасов и хормайстор – Атанаска Бонева.